Olika typer av te

Med så många typer av te där ute kan det verka som en skrämmande uppgift att veta vilka man ska dricka – och när man ska dricka dem. Men med lite grundläggande teinformation och några enkla tips kan du optimera ditt tedrickande så att det inte håller dig vaken på natten.

Det finns fyra huvudtyper av traditionellt koffeinhaltigt te: svart, vitt, grönt och oolong. Allt koffeinhaltigt te kommer från två varianter av samma växt, en vintergrön buske med ursprung i Asien, kallad Camellia sinensis.

Sorten sinensis (kinesiskt te) är hemmahörande i Kina och används för att skapa gröna och vita teer. Den trivs i svala temperaturer och höga höjder och växer vanligen på bergssluttningar. Den ger en sötare, mildare smak förknippad med grönt och vitt te.

Sorten assamica (Assam eller indiskt te) är infödd i Assam-regionen i norra Indien. Den har större löv och trivs i regniga, varma temperaturer. Det används för att skapa svarta och oolong teer, som har en starkare, mer robust smak.

Unga blad skördas för hand och bearbetas på en mängd olika sätt för att skapa svarta, oolong, gröna och vita teer. Variationerna i färg, smak, arom och nivåer av både koffein och antioxidanter uppnås genom klimat, skörd, oxidation, jäsning och åldrande.

Om detta verkar vara mycket information att navigera bara för att välja ut din favoritbryggning, här är en mycket förenklad tumregel - ju mörkare te desto mer koffein och stark smak, ju ljusare te desto mer antioxidanter och delikat smak.

Svart te

Svarta teer är gjorda av fermenterade blad och är robusta och har den högsta koffeinhalten. Populära sorter som English Breakfast, Earl Grey och Chai har svart te som bas. Och många svarta teer har tillräckligt med smak för att stå emot mjölk om du så önskar.

Även om det är vanligt, kan svarta teer fortfarande vara speciella. Pu-erh är en underbar sort av svart te från Yunnan-provinsen i Kina som har fermenterats, pressats till kakor och åldrats. Denna åldringsprocess ger Pu-erh en slät, mörk och rik smak som kommer att fortsätta att förändras när du skär bort kakan över tiden.

Oolongte

Oolong-teer är mycket mångsidiga och stora. Oolong-teer har delvis fermenterats och rostats, men det är väldigt enkelt uttryckt - bladen manipuleras ofta genom att klämmas, vridas eller rullas.

Dessa metoder för bearbetning skapar en smak som varierar från ljus och fräsch, som Jade oolongs, till mörk och nötaktig med toner av choklad eller honung.

Grönt te

Grönt te har ökat i popularitet under de senaste 30 åren, ofta hyllat för dess positiva hälsoeffekter och antioxidantinnehåll. Grönt te rostas eller ångas ofta efter skörd för att stoppa oxidationsprocessen. Detta bevarar antioxidanter, flavonoider och de välbekanta fräscha, vegetabiliska tonerna. Men som oolong finns det ett brett spektrum av smak och kropp.

Gröna teer kan sträcka sig från ljusa och gräsiga till mjuka, fruktiga och naturligt söta och innehåller mindre koffein än svarta teer.

Vitt te

Det minst bearbetade av alla teer, vita teer är varken fermenterade eller rostade och oxideras knappt alls, vilket lämnar deras antioxidanter och polyfenoler i stort sett intakta.

Vita teer har ofta en silvrig ludd kvar på bladen på grund av deras känsliga hantering och bör också behandlas försiktigt när de bryggs med en lägre vattentemperatur. Vitt te innehåller naturligt mindre koffein än andra typer av te.

16 Jun 2023