Drick te på engelskt vis

Något som är viktigt i England det är deras te-stunder. Det är där man brukar dricka afternoon tea som det heter. Nu finns det även ställen i Sverige som man kan göra det på, så sätt. 

Vad är då Afternoon tea? Jo det är ett klassiskt mellanmål i England, och kallas ibland även för low te. Det är som ett mindre mål mellan lunch och kvällsmat, vanligen mellan klockan 14 och 17. 

Afternoon tea uppstod under 1830-talet. Detta eftersom att man åt lunch tidigt och kvällsmat sent. Man blev då hungrig mellan båda dessa mål. Det gjorde att man ville ha något litet mellan. Hertiginnan Anna av Bedford, var den som införde fternoon tea som med tiden har utvecklats till en tradition med speciella dukningar och tillbehör så som scones, sandwich, bakverk och olika kakor.

Viktigt med te i England

Te är något som britterna dricker flera gånger om dagen. Det finns rykten som säger att britterna dagligen dricker 165 miljoner koppar te. Så det är inte bara afternoon tea utan även Early morning tea som är det traditionella frukostteet, sedan kommer Four o’clock tea eller five o’clock tea som är ett eftermiddagste med mindre tillbehör. Det finns även High tea, även kallad meat tea, är ett kvällsmål, som man intar mellan klockan 17 och 19.

Hur ska man dricka teet?

Det finns ett rätt sätt att dricka på enligt de flesta britter, även om det kan förekomma variationer. Det ska vara mjölk i teet. Dock så tvistas det en hel del om huruvida mjölken ska hällas i före eller efter teet.

Det vanligaste teet man dricker är bryggt på tepåsar. På finare ställen i London, som Ritz, så är det ggt på fina klassiska klassiska blandningar och single estate-te. Det är även detta te britterna dricker hemma om det är en högtidsdag. 

Engelsmän kan tänka sig att dricka te utan mjölk om det är det klassiska Earl Grey som är ett svart te smaksatt med den lilla citrusfrukten bergamott. Dessutom ska det vara citron i!

 

3 Jan 2020