Brygg ditt te på rätt sätt

Det är en konst att brygga te! Fast sedan är det så klart valfritt att göra lite som du vill. Det finns dock vissa rekommendationer.

Grundprocessen till att brygga te går till ungefär på följande sätt:

Värm tekannan genom att skölja ur den med varmt vatten.
Fyll vattenkokaren/kastrullen med färskt vatten från kranen. Vatten som redan har blivit kokt kommer att påverka teets smak negativt. Använd alltid nytt, färskt vatten.
Lägg i en tesked (ca 2g) med teblad för varje person och en extra sked för kannan. 
Stäng av vattenkokaren/kastrullen när vattnet uppnått lämplig temperatur (se tabellen nedan) och häll i det i kannan. Du behöver inte röra om, bara låt tebladen sakta dra som de själva vill.
Låt teet dra enligt tabellen (men var inte rädd för att experimentera om du vill). Om teet ligger löst i kannan så kan man sila det genom en sil när man häller upp det, om man har använt en sil så tar man helt enkelt ut den.

Temperatur

  • Grönt te: Bryggs vid ca 70-85 ºC, låt dra 2-3 minuter
  • Oolong te: Bryggs vid 70-85 ºC, låt dra ca 2-4 minuter
  • Svart te: Bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter
  • Vitt te: Bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter
  • Matcha te: Bryggs vid 60-70 ºC. Matcha är ett pulver som vispas ut och dricks.
  • Rött, Rooibos te: Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.
22 aug 2019