Teprovning

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Teets Historia | Teplantan | Olika tesorter | Att gradera te | Teregioner | Tebryggning | Hitta Mighty Leaf | Filmer och Artiklar | Pressroom

Teprovning | Kombinera te och mat | Ingredienser | Tekannor | Teutbildning |  Portionspåsar | Återförsäljare


Genom att prova olika tesorter lär du dig vad du tycker om och du hittar på så sätt dina favoriter. Det finns tiotusentals olika teer att smaka och det skulle ta mer än ett liv att smaka sig igenom alla. Men genom att jämföra olika tesorter lär du dig att sätta namn på olika smaker och känna igen olika dofter, färger, utseende på torra och bryggda teblad. Se det som en intressant resa och som ett sätt att ta del av olika länders seder och traditioner när det gäller te och tedrickande.

Kom loss och prova

Ett sätt att komma igång är att välja ut dina favoritteer i olika kategorier och börja jämföra dem. Tex prova dina favoriter bland de svarta och jämför dem sinsemellan. Anteckna gärna vad det är för te, när provningen ägt rum, vattentemperatur, mängd te du använt, bryggtid, hur många bryggningar du gjorde samt dina upplevelser och kommentarer i övrigt. Om du provar te ihop med en vän eller familjemedlem, välj då olika sorter och prova varandras teer.

När du blir mera van vid att prova te välj då två teer ur samma kategori (gärna med olika karaktär), tex två olika typer av svarta teer, två olika typer av gröna och två olika oolongteer. Med tiden kan du utöka antalet kategorier. Prova gärna ihop med någon så ni kan hjälpa och inspirera varandra, och diskutera olika smak, doft och synupplevelser. För gärna anteckningar.

När du blir skickligare kan du utmana dig själv genom att prova fler teer av samma karaktär. Tex fyra olika oolong teer, gröna teer och vita teer. Kom ihåg att alltid ha roligt och det inte finns ”rätt och fel”. Det är fråga om subjektivt tyckande vilka smaker och dofter man föredrar.

En teprovningsguide – Studera Bladen, Aromen, Färgen, Smaken

Traditionell teprovning syftar till att beskriva:

  • Bladens utseende, färg och beskaffenhet innan och efter bryggning
  • Aromen/doften på bladen innan och efter bryggning
  • Färgen och doften på det färdiga teet
  • Smaken på det färdiga teet

Bladen:

Deras utseende är mycket avslöjande för tekännare. Är det skruvade, rullade, eller naturella, platta blad? Är de brutna eller hela? Vilken färg har bladen? Detta kommer visa sig när du bryggt teet. Många smakämnen sitter i bladen och när de vecklar ut sig avger de sina unika doft och smakämnen. Många tesorter lämpar sig för flera bryggningar, tex vita, gula, gröna, oolong och pu-er. Det man brukar göra är att öka tiden ca 30 sek till en minut per bryggning samt temperaturen något för varje bryggning.

Aromen:

Dofta på bladen innan bryggning. Doftar det gräsigt, rökigt eller sött? Efter bryggningen lukta på bladen och teet genom att dra in doften djupt och analysera. Är doften angenäm? Längtar du efter att smaka på teet? Är doften blommig, känner du doft av citrusfrukter eller andra frukter, är teet rostat? Doften av teet kan avslöja dess kvalitet och subtila smaker, som smaklökarna kanske missar. Mycket av smakupplevelsen tar vi in genom näsan.

Färgen:

Färgen varierar mycket beroende på teets karaktär. Studera teets färg och vilket intryck det ger i en vit kopp. Teet skall ha klar färg och se estetiskt tilltalande ut.

Smaken:

När teet svalnat lite, smaka genom att låta det går runt i munnen så att du känner alla smaker. Man brukar säga att tungspetsen känner sötma, mitten på tungan känner syra, och på bakre delen av tungan känner man de bittra smakerna. Proffesionella teprovare sörplar ofta i sig teet från en djup sked, ihop med luft för att smakerna skall utvecklas tydligare. Sedan spottas teet ut, för att teprovaren inte skall få en överdos koffein, eftersom personen kanske smakar sig igenom hundratals teer på en dag. Gör teet ett starkt intryck? Är det fylligt, är det bittert? Är det lent i smaken? Lämnar teet en lång eftersmak, eller försvinner smaken genast efter du svalt det?

Lägg märke till olika särdrag. Är teet maltigt eller blommigt? Hur känns teet i din mun? Högkvalitativa teer efterlämnar en frisk och fräsch smak. Den sk ”torrsmaken". När vi kategoriserar smaker finns det fem smakgrupper som brukar användas. Dessa är: söt, sur, bitter, salt och umami som brukar defineras som den femte grundsmaken som förstärker de andra fyra. Man brukar definiera den som en "god / färsk smak".

När du provar te – använd vita koppar, fat och skålar för de bryggda bladen. Då framträder färger och bladens beskaffenhet tydligare. Nedan är tips på en teknik du kan använda när du provar te, för att ytterligare kunna ta in doft och smak. Tekniken är hämtad från boken: "The Tea Enthusiast´s Handbook" skriven av Mary Lou och Robert J Heiss, utgiven 2010 av Ten Speed Press, USA.

Andas ut, ta en klunk te, håll teet i munnen och andas in genom näsan, svälj, andas ut, analysera och utvärdera.

För mig som är yogini är detta en härlig kombination av teprovning och yoga andning!

Terminologi

Det finns ett språk för att beskriva och karakterisera smaken på te (som till stor del är hämtat från terminologin som används för vin och andra ädla drycker). Se nedanstående som rolig kuriosa. Försök hitta dina egna känslor, upplevelser och associationer och beskriv dem i ord:

Balans:

De olika smakerna, dofterna och särdragen hos teet flätas samman till en mycket god och harmonisk helhetsupplevelse.

Krispighet:

Känslan som hos ett, färskt, nybakat franskbröd, eller riktigt gott, lagom rostat bröd, lite sötaktig karaktär, kan finnas i svarta kraftigare teer, typ Assam.

Body:

Känslan av teets smaktyngd i din mun, från lätt till full.

Klar:

Ett te med klar, livlig färg. Det vill man se hos ett bra te.

Frisk:

En livlig, uppfriskande smak som återfinns i ett korrekt oxiderat och rostat te.

Karaktär:

Teets mest utmärkande särdrag, beroende på dess ursprung och växtplats

Citruskaraktär:

Med doft och smak av citrusfrukt

Komplext:

Ett mångfacetterat te med smakdjup och flera dofter och smaker i kombination. Som ett fint, komplext vin

Eftersmaken:

Intrycket på din tunga som teet lämnar efter sig.

Fruktig:

En smak som påminner om frukt, tex äpple, muskatdruva eller persika.

Platt:

Tråkigt te utan fräschör.

Blommig:

Aromatisk doft eller smak, associeras med högkvalitativa teer.

Maltkaraktär:

En sötaktig, fyllig smak som påminner om malt.

Muskat:

Används ofta för att karaktärisera högkvalitativa Darjeelingteer. Dessa har inte sällan en doft och smak av mogen muskatdruva.

Skarp:

En bitterhet som är angenäm, lite “bett”.

Rund:

Mjukt och behagligt, inte kantigt.

Styrka:

Anger smakens eller doftens nivå.

Rökig:

En rökig trädoft eller smak.

Rostad:

Nötaktig, rostad karaktär, associerar till kastanjer eller rostat bröd.

Vegetarisk:

Återfinns ofta i ångade gröna teer som har smak och doft av hav, alger, gräs eller gröna grönsaker.

Nedan finns några recept för dig

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook