Teregioner

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Teets Historia | Teplantan | Olika tesorter | Att gradera te | Teregioner | Tebryggning | Hitta Mighty Leaf | Filmer och Artiklar | Pressroom

Teprovning | Kombinera te och mat | Ingredienser | Tekannor | Teutbildning | Portionspåsar | Återförsäljare


Te odlas i tropiska och subtropiska klimat i 41 länder världen över. I takt med att efterfrågan på te ökar – tar fler och fler länder upp produktionen av te. Te framställs av plantan camellia sinensis, varav det finns tusentals olika subkategorier, men tre huvudgrupper Camellia Sinensis var sinensis (den kinesiska typen med små fina blad), camellia sinensis var assamica med stora kraftiga blad och var cambodi med mellanstora blad.

Klimat, geografisk växtplats, höjd över havet, jordmån etc (kort sagt terroir) spelar stor roll för teets utseende, smak och doftprofil. Mighty Leaf fokuserar på att köpa in och erbjuda te från utvalda plantage som odlar och framställer kvalitets te med så mycket naturlig, genuin smak som möjligt.

Kina - Läs mer

Är världens äldsta te exportör och hade monopol på tehandeln fram till början av 1700 talet. Idag är Kina en av världens största tenationer med åtta större odlingsregioner: Guangdong, Hunan, Sichuan, Zhejiang, Fujian, Anhui, Wujibergen och Yunnan. Kina producerar samtliga sex klasser av te, från vita och gula till gröna, oolong, svarta och pu-er teer samt olika former av dekorationsteer. Stilarna och teernas olika karaktär är större än i något annat land. Det finns fler än tiotusen registrerade teplantage i landet och att prova sig igenom alla tesorter skulle ta mer än ett liv i anspråk.

Svarta teer från Kina:
 

Yunnan Top Grade

Från bergstrakterna i Yunnan provinsen kommer ett av de finaste och mest eleganta svarta teerna Kina kan erbjuda. Detta te har fått smeknamnet “mocha of teas". Det är tillverkat av slanka, tidigt skördade blad och fullt med gyllene knoppar. Yunnan, har en härlig doft och en kraftig, och mycket rund smak som avslutas med fruktiga nyanser. Detta te kan njutas under hela dagen. En klassiker att kombinera med riktigt god choklad.

Keemun

Ett av de mer berömda teerna från Kina, ett mycket känt svart te som odlas i Anhui regionen och benämns ”Bourgognen bland de svarta teerna”. Det är ett mycket elegant te, med vinliknande rund body, lång eftersmak och sötaktig doft. Tebladen är små och vridna. Färgen på det färdigbryggda teet är mörkt rödorange. Det kan drickas under hela dagen och även på kvällen.

Lapsang Souchong

Är ett kraftigt te från Fuijanprovinsen. Röks över tallved vilket ger teet en mycket angenäm och distinkt smak och doft. Detta te kan drickas mellan måltiderna eller med fördel kombineras ihop med fisk eller fågel. Det används även ofta som krydda i mat, vilket ger spännande smakupplevelser. Tex kan du grava lax med lapsang eller använda det som en ingrediens i din grillmarinad.

Kinesiska gröna teer
 

Dragonwell

Från Zhejiang provinsen, kommer kinas klassiska gröna te också känt under namnet “Longjing”. Ordet betyder “drakbrunnen” och är ett av de mest kända av de kinesiska gröna teerna. Det är rostat och består av platta stora teblad och smakar friskt av nötter eller kastanjer. Eftersmaken är lång, rund och söt. Detta te är rikt på antioxidanter. Drick Dragonwell som det är, som en renande och uppfriskande dryck under hela dagen. Kan med fördel kombineras med ångkokta kinesiska rätter.

Gunpowder

Kallas av kineserna för pärl te (Zhu Cha) och består av hårt rullade vackra kulor av grönt te. Det var britterna som döpte teet till Gunpowder eftersom de tyckte det liknade just krutpulver. Formen kapslar in smaken och gör teet mera hållbart. Att tillverka riktigt bra Gunpowder är ett krävande handarbete och färska kulor är små, tight rullade, blanka och av jämn storlek. Gunpowder odlas i Zhejiang provinsen och blev ett av de första teerna att exporteras till Europa under 1600 talet. Gunpowder ger en fyllig och rund lite söt, rökig smak. Drick gärna Gunpowder ihop med uppfriskande mynta. Hos Mighty Leaf heter denna utsökta kombination Marrakesh Mint Green Tea.

Dekorationsteer
 

Teblommor

Dekorationsteer utgör en mycket hantverkskrävande tillverkningsprocess för att skapa olika speciella former. Dessa teet skall njutas i glaskoppar eller bryggas i glaskannor så man kan se hur de utvecklas. När du druckit ur teet kan du slå på mera vatten och brygga mera te. Tesorterna som använd till dekorationsteer blir inte bittra vid lång bryggtid. Kända dekorationsteer är Lu Mudan, Jasmine Downy Pearls och Jade Pagoda.

Kinesiska oolong teer - Läs mer
 

Ti Kuan Yin

Detta te kommer från Fujianprovinsen och det är Kinas mest kända oolongte. Alternativa stavningar av Ti Kuan Yin är "Ti Guan Yin". Smaken är blommig med lätta toner av lind och blomsteräng och avslutningen är rund, nötig och med lätt rostad karaktär. En legend om detta te och dess uppkomst berättar om en tebonde som på väg till arbetet, varje dag passerade förbi en järnstaty av Nådens Gudinna (Guanyin). Statyn stod i ett gammalt nedgånget tempel som bonden en dag bestämde sig för att städa upp i för att hedra gudinnan. I en dröm hörde han gudinnan som berättade att det bakom templet fanns en grotta. Bonden hittade grottan dagen efter och där fann han en teplanta som han började odla och skötte mycket väl. Teet gav han gudinnans namn Ti Guan Yin. Detta te kan drickas som det är under hela dagen eller kombineras med torkad frukt och desserter baserade på mjölk.

Phoenix Bird Select

Detta oolong te från Guandong provinsen är mycket speciellt. Det växer på Phoenixberget på Phoenixträden som är så stora och kraftiga att bönderna måste klättra på stegar för att plocka bladen. Detta te är lätt och fruktigt men ändå komplext i smaken och med en eftersmak av ekfat. Som de flesta oolongteer kan det bryggas flera gånger.

Kinesiska vita teer
 

White Peony

Heter Bai Mu Dan, och är ett elegant vitt te av högsta kvalitet från Fujianprovinsen i Kina. Endast de två första bladen och en knopp plockas till detta te. White Peony, som betyder den vita pionen, har fått sitt namn för att bladen ofta är vitaktiga och fjuniga. Smaken har lätt karaktär av bambu och är angenämt söt. Detta te kan njutas under hela dagen och flera bryggningar rekommenderas. Kombinera med lätt mat och fina desserter med honungstoner.

Silver Needle

Ett av de finaste och mest eftertraktade vita teerna från Fuijan provinsen. Heter Bai Hao Yin Zhen (som betyder White Tipped Silver Needle) och skördas mycket varsamt. Plockningen sker endast under några få dagar varje vår och bara då väderleken är den rätta, tex aldrig vid regn. Resultatet blir späda blad och knoppar täckta av silvervita fjun, rik smak och frisk doft. Detta är ett te att njuta då du vill unna dig något extra. Skall drickas som det är eller kombineras med ångad, lätt mat och desserter baserade på mjölk.

Japan - Läs mer

I Japan produceras endast grönt te. Många av teerna kostar en rejäl slant. Det beror på att det inte produceras stora mängder av dem, och för att arbetskraften i Japan är dyr. Handplockade teer utgör en tradition och används fortfarande på vissa plantage, men de flesta teer plockas med specialutvecklade maskiner som bärs över tebuskarna. Japanska gröna teer har en mycket speciell karaktär. De ångas oftast efter plockningen, för att hindra oxidering, vilket gör dem mycket klargröna med smaker vi associerar till hav, tång och gröna grönsaker som spenat eller kokta ärter.

Japanska gröna teer
 

Hoji-cha

Tillverkas genom att bancha te rostas långsamt vid hög temperatur tills bladen ändrar färg och blir rödbruna i olika nyanser. Det är ovanligt för ett japanskt te att rostas på detta sätt. Hojicha betyder just ”rostat te” och är kraftigt i smaken, runt och utan bitterhet. Passar att drickas som det är under hela dagen, eller att kombineras med kryddstark mat tex sushi och yakitori. Många tycker att hojicha passar utmärkt till stark ost. Kan med fördel även drickas efter en sen middag (som en naturlig digestive) samt som iste. Hojicha innehåller mindre koffeinmängd än annat grönt te.

Genmaicha

Detta te är mycket populärt i Japan och består av Bancha och mera sällan av Sencha som smaksatts med rostat ris (Genmai). Det benämns ofta "popcorn te" i väst. I Japan dricks Genmaicha till mat, oftast till lunch, och passar utmärkt till grillade rätter och till en bastant brunch med bacon och ägg. Detta te är mycket lätt med en behaglig rostad karaktär som påminner om en lätt ”buljong”.

Sencha

Betyder bryggt te och är den sort som dricks mest i Japan. En majoritet av befolkningen har detta te som sitt vardagste. De tidigt skördade Sencha teerna heter Shincha och är en stor begivenhet när de anländer varje vår. De är stilrena, söta, algiga med en lite pikant, angenämt bitter avslutning. De senare sorterna av är robustare. Sencha te innehåller höga halter av antioxidanter och kan med fördel kombineras med all typ av saltvattenfisk och skaldjur.

Indien - Läs mer

Indien är den största producenten och konsumenten av svart te i världen. Landets mest kända teregioner är välkända bland tedrickare: Assam, Darjeeling och Nilgiri. Assam är beläget i nordöstra Indien och odlar kraftigt svart te som passar utmärkt med mjölk och socker. Darjeeling teer är exklusiva, dyra, blommiga ljusa svarta teer som odlas på hög höjd (från 1500-2000 m ö.h.), utefter Himalayas sluttningar. Darjeeling kallas ofta de svarta ”teernas champagne”. Namnet Darjeeling sägs härstamma från tibetanskans “dorje ling” vilket betyder platsen för åsknedslaget. I Nilgiri, beläget i södra Indien vid Nilgiribergen (de Blå Bergen) ligger den näst största teregionen efter Assam. Här skördas te året om, främst för teblandningar och för iste.

Indiskt svart te
 

Organic Darjeeling Estate

Detta är ett te från utvalda teplantage i Darjeeling. Mighty Leaf väljer ut lämpligt te säsong efter säsong för att få ett te med tydlig friskhet, starka dofter och elegant något sötaktig eftersmak. Sedan hösten 2007 äger Mighty Leaf 15 hektar av plantaget Okayti Estate i Darjeeling vars produktion är helt biodynamidsk. Teplantaget som grundades på 1800 talet och är ett av de äldsta kallas bland lokalbefolkningen Rangdoo, men teet som producerades här blev snabbt mycket populärt bland den brittiska adeln och tefinsmakarna att teet härifrån kallades “The Only Okay Tea” vilket senare blev till Okayti. Darjeeling Estate är 100% second flush och passar utmärkt till en elegantare brunch, till Afternoon Tea och till desserter som innehåller päron.

Assam Choice Estate

Ett fylligt och mustigt svart te som är så typiskt för denna region. Maltkaraktär och en honungsliknande finish. Detta te skördas tidig höst och kommer från det erkända plantaget Satrupa som bedriver biodynamisk teodling. Detta te an drickas med mjölk och socker för den som önskar och med fördel kombineras med lite kraftigare rätter och desserter.

Sri Lanka - Läs mer

Lankesiska teer kommer från ön Sri Lanka, belägen sydost om Indien. Tidigare hette landet Ceylon, och därför han namnet blivit kvar som beteckning för teerna härifrån. Sri Lanka producerade endast kaffe, frukt, gummi och kryddor fram till mitten av 1800 talet. På 1860 talet drabbades kaffeplantagen av svampangrepp som ödelade kaffeproduktionen. Britterna ställde då om produktionen till te, vilket blev en stor framgång. På Sri Lanka skördas te året om.

De finaste svarta lankesiska teerna odlas på hög höjd (över 1200 m ö.h.) på öns bergsområden där de växer till sig långsamt. Dessa teer är kända som världens renaste och mest eleganta svarta sorter. Utmärkande för dem är perfekt balans, gyllenröd färg och en rik blandning av nyanserade dofter. Dessa eleganta svarta teer passar utmärkt till mer elegant mat, och lyxiga tebjudningar och "Afternoon Tea" tillställningar.

Lankesiskt svart te
 

Ceylon Yalta

Ett elegant, svart Ceylonte odlat på hög höjd i bergsregionerna på ön Sri Lanka. Smaken och doften är komplex och mycket välbalanserad. Kombinera gärna med lite elegantare och milda rätter, tex fågel, en lättare brunch och mjölkdesserter.

Taiwan - Läs mer

Hette tidigare Formosa och landet producerar nära hälften av världens oolongteer. Kvaliteten på teerna är mycket hög och mer än 90% är oolong. Det finns många specialtekniker som landets teodlare använder för att tillverka landets stolthet. Orsaken till landets framstående position på detta område beror på att en majoritet av befolkningen stammar från Kinas Fujian provins. När de, för några hundra år sedan, emigrerade tog de med sig teplantor och hantverkskunnande som de sedan förfinade i sitt nya hemland.

Andra teproducerande nationer

Kenya, Indonesien, Turkiet och Argentina producerar också relativt stora mängder te. Kenya producerar mest CTC teer för tepåsar och som bas i teblandningar och exporterar en betydande mängd te. Argentina producerar svart kraftigt te varav en stor del exporteras till USA. Turkiet är en av världens största teproducenter men konsumerar det mesta själva. Indonesien är en av världens äldsta och största producenter av svart te men andra världskriget innebar en katastrof för teodlarna och det är först under de senaste 25 åren som produktionen börjat återhämta sig. Idag producerar man CTC teer, en del grönt te samt jasminte.

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook