Teplantan

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Teets Historia | Teplantan | Olika tesorter | Att gradera te | Teregioner | Tebryggning | Hitta Mighty Leaf | Filmer och Artiklar | Pressroom

Teprovning | Kombinera te och mat | Ingredienser | Tekannor | Teutbildning | Portionspåsar | Återförsäljare



Te heter på latin Camellia Sinensis och om växten inte beskärs kraftigt utvecklas den till ett träd. Plantan trivs bäst i tropiska och subtropiska klimat, med mycket regn och bördig jord. Om en planta sköts på rätt sätt kan den leva och ge skörd under mer än 100 år. Ju äldre en teplanta är, desto mer komplex och fin blir smaken på teet. Vid nyplantering tar det fem år innan man kan skörda teet.
 
Alla tesorter härstammar i princip från tre olika subgrupper av teplantan (men det finns många fler undergrupper till dessa tre):  Assam plantan (Camellia Sinensis Assamica), den kinesiska teplantan, Camellia Sinensis Sinensis eller Camellia sinsensis cambodisom har en bladstorlek mittemellan de andra två. Assam teer växer i Indien, på Sri Lanka och vissa andra platser i världen. Assamteer är smakrika och kraftiga och tebladen stora. Den Kinesiska tetypen som odlas i Kina, Taiwan, Japan och delar av Darjeeling ger ett mer sofistikerat och mildare te, och bladen är mindre. 
 
Klimat och geografi, inklusive höjden ö.h. och jordens beskaffenhet - som brukar benämnas terroir, spelar avgörande roll för teets slutgiltiga kvalitet och karaktär. Teväxten tar ett välutvecklat rotsystem som påverkas i högsta grad av jordens beskaffenhet. Teplantan frodas på höjder från 600 till 2500 meter ö.h. Många av de finaste tesorterna anses växa högt upp, där klimatet är kyligare på natten och teet därmed växer och utvecklas långsammare, vilket ger en mindre skörd och mer koncentrerad och mångfacetterad smak. Det krävs lång erfarenhet och kunskap för att avgöra hur teplantorna skall hanteras, beskärs och ympas för att få fram ett så högkvalitativt te som möjligt. 
 
Mighty Leaf´s tesorter kommer endast från utvalda teplantage där det odlats, plockats och framställts varsamt oftast på ortodoxt vis (plockning för hand). Så ofta det finns möjlighet ställer Mighty Leaf om till ekologiskt producerat te. Teerna cerifieras dels av den Amerikanska myndigheten USDA NOP(läs mer på www.ccof.org) samt av den Schweiziska myndigheten IMO (läs mer på www.imo.ch). De miljömärkta och biologiskt nedbrytbara portionspåsarna från Mighty Leaf innehåller hela teblad, bitar av örter och frukt som är för stora för vanliga tepåsar.

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook