Silver Needle ekologiskt odlad

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Pris Antal

Silver Needle 50 g loose, organically grown

Artikelnummer: Silver Needle 50 g loose
Tillgänglighet: Out Of Stock
134kr
Ex. moms: 120kr
Beställ

Inte betygsatt
Skriv en recension

Beskrivning

Organic Bai Hao Yin Zhen ordagrant, white hair silver needle, är ett fantastiskt, ekologiskt odlat vitt te som enbart består av outslagna knoppar. Teet skördas tidigt om våren i Fujian provinsen där de första, späda knopparna plockas och används till detta fina te.

Teet behandlas mycket varsamt och torkas endast försiktigt efter skörden. Det har en mild, frisk och rund smak sompåminner om persika eller honungsmelon.

Organic Silvder Needle säljs i lösvikt i förpackning om 50g och uppåt.

Innehåll
Vitt, ekologiskt odlat te från Fujianprovinsen i Kina

Olika sorters te från en växt
Både svart, grönt och vitt te framställs av samma planta, Camellia Sinensis. Men slutprodukten skiljer sig mycket åt beträffande utseende, smak och koffeinnivå. Detta beror bland annat på hur tebladen behandlas efter det att de skördats samt graden av oxidering som tebladen utsätts för. Vitt te är det minst bearbetade teet av alla och tillåts knappt att vissna, och oxideras inte utan torkas i skuggan eller på maskinell väg tills det är helt torrt.

Tillverkningsprocessen av vitt te är enkel, men ytterst varsam. Teerna plockas på våren, de finaste sorterna består av späda, fjuniga knoppar (white hair silver neddle), de näst finaste av knoppar och de späda nya bladen som omger varje knopp (Bai Mu Dan).

Efter skörden torkas bladen försiktigt och sedan görs inget mer. Vitt te heter bai cha på kinesiska och den varsamma tillverkningen gör att de får en mycket finstämd och lätt smak.

Silver Neddle är ett mycket gott, uppfriskande te som med fördel skall avnjutas om våren då det representerar elementet vatten, som vi och naturen behöver mycket av vid den årstiden.

Historia
De första skriftliga referenserna till vitt te kan dateras tillbaka till Tangdynastin (618 – 907). Senare under Songdynastin (960-1279) beskrivs det i texter att kejsaren Hui Zhong ansåg det vita teet vara det bästa av samtliga sorter. Man tror att kineserna använd det eftertraktade vita teet “Silver Needle” (Bai Hao Yin Zhen) som gåvor från hovet under Qingdynastin, och kanske redan under Tang och Songdynastierna.

Sir Robert Fortune, den legendariske och mycket modige brittiske teupptäckaren, reste under 1840 talet till Fujian provinsen där han besökte buddistmunkar som odlade Drum Mountain White Cloud, vilket på kinesiska heter Gushan Baiyun.

Han utgav sig för att vara handelsman, men egentligen ville han lära sig hemligheterna med att odla te, vilket skulle hjälpa britterna att utveckla teodlandet i Indien. Han lyckades inte särskilt bra med sitt spionerande i detta fallet. Fortfarande idag odlas det vita teet nästan uteslutande i Kina, speciellt i Fujian provinsen.

Vitt te är minst behandlat av alla tesorter och plockas, torkas och packas det är allt. Dock är tillverkningen mycket varsam. De första knopparna som växer ut på våren är täckta med små vita fjun. Dessa teblad, som endast kan plockas under några få dagar varje år, plockas försiktigt och genomgår därefter två tillverkningssteg.

1) Först plockkas bladen och läggs ut för att torka i skuggan eller genom mekanisk torking. 2) Sedan är de klara för att sorteras och packas. Vitt te oxideras lätt under den långsamma torkningen, 5-10%. Kvaliteten bestäms utifrån hur bladen har plockats och hur de har sorterats. White Peony (Bai Mu Dan, två blad och en knopp) och Silver Needle (endast knoppar) är två olika sorter av vita teer som är kända för sin utsökta kvalitet.

Användning
Njut detta te som det är under hela dagen. Prova gärna som iste. När du kombinerar med mat eller desserter skall de vara av det lätta slaget tex en lätt fiskrätt, pannacotta med aprikosmos på toppen, eller lätt vit choklad mousse.

Bryggning
Att tillaga en riktigt god kopp te är en stunds njutning. Var uppmärksam på hur du med enkla, traditionella medel tillreder en perfekt kopp och njut av en stunds befrielse och lugn som riktigt gott te erbjuder. På Mighty Leaf kallar vi detta en mångfacetterad teupplevelse. Låt oss vägleda dig att tillreda riktigt gott te och till hur du kan bli en riktig tenjutare.

Vatten
Vattnets kvalitet påverkar givetvis teets smak. Ju renare och godare vatten du kan använda till ditt te desto bättre. Om du har tillgång till filtrerat vatten är det utmärkt och bättre än kranvatten. 

Värme
1) Värm vattnet till 85 grader C. 2). Under tiden vattnet blir varmt, värm kannan och kopparna genom att hälla varmt vatten i dem. Häll sedan ur vattnet helt och hållet. En varm tekanna kommer bevara temperaturen längre vilket borgar för ett godare te.

Te på hela teblad 
Använd en rågad msk till 5 dl vatten. Detta te kan bryggas flera gånger.

Bryggtid
Häll det heta vattnet över teet. Tag tiden och låt teet dra 3.5-5 minuter (eller mer efter flera bryggningar) minuter beroende på din personliga smak.

Njut
Drick ditt te och upptäck hur gott ett riktigt fint, välbalanserat te smakar, helt naturligt. Detta är förtrollningen med det mäktiga bladet, the Mighty Leaf.

Koffeinnivå
Lite koffein

Karaktär
Bladen
Långa oöppnade knoppar

Doft
Lätt, mild, sötaktig

Färg
Mycket klar, blekt gyllengul

Smak
Rund och frisk, mild smak, lätt sötaktig bambukaraktär.

Ursprung
Kina, Fujian provinsen

Recensioner (0)

Skriv en recension

OBS: HTML översätts inte!

Dålig            Utmärkt


Fortsätt

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook