Kombinera te och mat

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Teets Historia | Teplantan | Olika tesorter | Att gradera te | Teregioner | Tebryggning | Hitta Mighty Leaf | Filmer och Artiklar | Pressroom

Teprovning | Kombinera te och mat | Ingredienser | Tekannor | Teutbildning | Portionspåsar | Återförsäljare


Precis som vin passar te utmärkt till mat och det är enklare att kombinera te med mat än att välja rätt vin, där man måste tänka på syran och sötman i vinet och balansera det mot maten. Te används även ofta i mat och desserter som smakförhöjare och krydda. Nedan är några riktlinjer för dig som vill kombinera te och mat. Te kan även med fördel blandas i drinkar, bål och cocktails, både sådana med och utan alkohol.

Te i mat och desserter, några tips

Bryggt te kan användas som en bas i såser eller som kryddning i marinader. Fruktsåser erhåller en extra dimension om man blandar i te. En liten handfull teblad fungerar som örtkrydda och ger en gyllene färg till såser baserade på grädde.

Dessertbordet blir definitivt mer intressant om en kaka eller pralin anrättas med te som krydda. Här är tricket att smälta smöret med tebladen i och sedan sila bort bladen. Låt smöret därefter kallna och använd det på nytt. Grönt, pulveriserat matcha te ger förutom smak, en intressehöjande färg till såser, kakor, scones och choklad. Dessutom är matcha det nyttigaste teet av alla sorter och anses i Japan som världens nyttigaste livsmedel, alla kategorier.

Den enklaste metoden för att brygga te som skall användas i matlagning är att göra enligt följande: använd rent, filtrerat vatten. Häll det över tebladen och låt stå i rumstemperatur 20-30 minuter. Detta förfarande garanterar att vätskan varken blir för bitter eller stark. En snabbare metod för matlagning är följande: använd vatten som hettas upp till en temperatur på max 85 grader C eller strax därunder (helst filtrerat vatten om möjligt). Låt teet dra 3-5 minuter och använd sedan vätskan.

Filtrerat vatten har visat sig mycket bra för tebryggning. Detta vatten har tillräckligt med mineraler som förenar sig med teets smakproducerande polyfenoler vilket får teets smaker och dofter att blomma ut. Om ni har fint kranvatten där du befinner dig går det även bra att brygga med det. Låt kallt vatten rinna en stund innan mäter upp mängden för ditt te.

Olika teer passar till olika maträtter, beroende på rättens karaktär och ger en ytterligare dimension till matlagningen. Möjligheterna är obegränsade. Nedan är några riktlinjer. Men som alltid, nedanstående är bara vägledning – och ingen absolut vetenskap. Ibland är det just det faktum att man bryter mot vissa regler som gör en rätt eller en dryck riktigt spännande.

Sötaktiga, gräsiga gröna teer passar utmärkt i sallader eller ihop med skaldjur och till fisk. De japanska gröna passar fint till rå fisk och skaldjur, de kinesiska bättre till stekt och annan tillagad fisk. Oolong och Darjeeling är de mest mångsidiga tesorterna. En elegant Darjeeling eller ett fint höghöjdsodlat oolongte passar utmärkt till finare desserter, mörk choklad eller exklusiva rätter. Kraftigare mat hör generellt ihop med kraftigare tesorter som Assamte, Earl Grey, Lapsang Souchong eller Gunpowder. Matcha (det pulveriserade gröna teet från Japan) är mycket användbart. Man kan baka med detta te, göra varma såser eller glass på det, använda det i kalla såser och dressingar. Du kan även mala ditt eget te till pulver i en mortel eller kvarn.

En intressant möjlighet att använda te är att göra en fräsch granité på tex vitt, grönt eller örtte och servera mellan rätterna i en avsmakningsmeny. Eller varför inte servera en shot med riktigt fräscht iste.

Nedan är exempel på kombinationsmöjligheter med specifika teer och tesorter från Mighty Leaf Tea.

Generella kombinationer

▪ Desserter och choklad, med smör och honungstoner: Verbena Mint Organic, Organic African Nectar, Leaves of Provence, Orange Dulce, Vanilla Bean, Yunnan Top Grade, Organic Persian Delight.
▪ Aromatiska och kryddiga rätter: Organic Spring Jasmine, Green Tea Tropical, Ginger Twist.
▪ Rökta smaker, kryddstarkt, nötaktiga smaker: Organic Spring Jasmine, Organic Hojicha, Organic Earl Grey, Bombay Chai, Organic Darjeeling Choice Estate, Lapsang Souchong, Gunpowder.
▪ Fruktiga, doftrika desserter: Orange Dulce, Chamomile Citrus, Leaves of Provence, Organic Mint Melange, White Orchard.

Specifika kombinationer

  • Kött (ox, vilt och lamm) – Lankesiska tesorter tex Ceylon Yalta, eller indiska: Organic Darjeeling Estate eller Organic Assam Rani Estate, Kinesiska: Yunnan
  • Top Grade eller blandningar: Organic Breakfast, Organic Earl Grey.
  • Griskött – Oolong te – Organic High Mountain Oolong, Hojicha Organic, Lapsang Souchong, te med jasmine, tex Organic Spring Jasmine eller Jasmine Downy Pearls.
  • Fisk - Organic Darjeeling Estate, Gunpowder, Organic Dragonwell, Green Tea Tropical
  • Rökt fisk – Oolong te, Organic Hojicha
  • Kyckling – Lankesiskt te, Gunpowder, Assam, Yunnan
  • Stekt kyckling – Kenyan Sunrise, Nilgiri, Organic Hojicha, Organic Dragonwell
  • Ost:
    Stark: Keemun, Ceylon Yalta, Organic Brakfast, Lapsang Souchong, Organic Hojicha, Organic Earl Grey.
    Mellan: Darjeeling, Bleu Peacock, Oolong te
    Krämiga: Organic Dragonwell, Organic Darjeeling Estate, Leaves of Provence, Organic Spring Jasmine
  • Frukt: Lättare svarta teer som tex Darjeeling. Sötare gröna teer som Organic Dragonwell, Green Tea Tropical, Oolong. Citrusfrukt passar bäst ihop med: Gunpowder, Chamomile Citrus, Ginger Twist.
  • Örter och Kryddor: Kyoto Rice / Genmaicha, Gunpowder, Assam, Yunnan, Organic Spring Jasmine och andra gröna teer tex Organic Dragonwell, Oolong, Marrakesh Mint.
  • Salladsdressingar
    Vinaigrette: Svarta tesorter
    Krämiga: Gröna teer
  • Choklad mörk: Assam, Yunnan, Black Gold, Pu-er, Orchid Oolong, Lapsang Souchong, Orange Dulce
  • Choklad ljus: Yunnan, Dragonwell, Sencha, Darjeeling, Oolong, Vanilla Bean, Lapsang Souchong
  • Mousse lättare varianter: Gröna och vita tesorter
  • Mousse tyngre varianter: Oolong och svarta tesorter.

Recipes

Films













 

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook