Gunpowder

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Pris Antal

100 g i lösvikt

Artikelnummer: Gunpowder 100 g i lösvikt
Tillgänglighet: Out Of Stock
63kr
Ex. moms: 56kr
Slut

Inte betygsatt
Skriv en recension

Beskrivning

Pinhead Gunpowder, eller Zhu Cha – pärlte, är gröna teblad, hårt rullade till små pärlor som är mycket populärt i Kina. Detta gröna te, vars pärlor har storlek av en knappnål, har rostad smak, lätt rökig med en rund sötaktig finish. Gunpowder är en riktig klassiker bland de gröna tesorterna, uppskattat för sin form som kapslar in smakerna och ökar hållbarheten. Pärlte är populärt att ge bort som gåva eftersom det anses föra lycka med sig. Detta te är inte lika känsligt för hög vatten temperatur som gröna tesorter på öppna blad, och du kan prova dig fram för att hitta den bryggtid som passar din smak, 2.5 3 minuter brukar fungera bra.
Prova gärna att söta gunpowder med lite honung. Du kan brygga ditt gunpowder te flera gånger. Detta te finns i lösvikt i förpackning om 100g och uppåt.

Innehåll
Grönt te, hårt rullat till små pärlor, sk pinheads or zhu cha

Olika sorters te från en växt
Både svart och grönt te framställs av samma planta, Camellia Sinensis. Men slutprodukten skiljer sig mycket åt beträffande utseende, smak och koffeinnivå. Detta beror bland annat på hur tebladen behandlas efter att de skördats samt graden av oxidering som tebladen utsätts för. Grönt te oxideras inte utan ångas eller rostas   direkt efter skörden för att hindra att oxidering startar. Därefter rullas gunpowder och torkas.

Historia
I Kina är benämningen på Gunpowder – “pärlte” eller “zhu cha”. Dvs består av gröna teblad som rullats hårt till små pärlor. Namnet ”Gunpowder” kommer av att Britterna för länge sedan tyckte att teet liknande just krutpulver. Gunpowder har sitt ursprung i området Pingshui, som ligger i den norra Zhejiang provinsen. Pärlteet blev ett av de första teerna som exporterades från Kina i början av 1600 talet. Själva formen, pärlorna, kapslar in smaken och dofterna och gör teet mera hållbart och det klarar också lite tuffare hantering.

Européer och Amerikaner tyckte om detta te, både för dess form och smak. I mitten av 1800 talet, när britterna sökte efter nya avsättningsmarknader för sitt te sokm odlades i kolonierna, introduserades teet till Marocko som vid denna tidpunkt mest drack mynta. Snart blandade man pärlte och andra tesorter i sin myntadryck, gärna med mycket socker. Gunpowder lämpar sig särkilt väl att blanda med mynta eftersom det tål lång bryggtid på upp till 5 minuter och högre vattentemperatur än grönt te på öppna teblad. Idag är te kombinerat med mynta en nationaldryck i Marocko, och inget hem, café eller social tillställning är komplett utan mynta och te. I Mighty Leafs tesortiment heter detta te med mynta och gunpowder Marrakesh Mint (och finns i portionspåse).

Användning
Gunpowder passar utmärkt till stekt och grillad mat, t.ex. kyckling och fisk. Prova gärna till maträtter som innehåller vitlök och är kryddade med citrus.

Bryggning
Att tillaga en riktigt god kopp te erbjuder en stunds njutning och avkoppling. Var uppmärksam på hur du med enkla, traditionella medel tillreder en perfekt kopp och njut av en stunds lugn och ro som riktigt gott te erbjuder. Låt oss ge dig några enkla tips för hur du bäst skall tillreda ditt te.

Vatten
Vattnets kvalitet påverkar givetvis teets smak. Ju renare och godare vatten du kan använda till ditt te- desto bättre. Om du har tillgång till filtrerat eller källvatten är det utmärkt och bättre än kranvatten. Låt inte vattnet stå och koka, det resulterar i ett platt te.

Värme
1) Värm vattnet till ca 85-90 grader C. 2). Under tiden vattnet blir varmt, värm kannan och kopparna genom att hälla varmt vatten i dem. Häll sedan ur vattnet innan bryggning/servering. En varm tekanna kommer bevara temperaturen längre vilket borgar för ett godare te.

Te på hela teblad
En rågad tsk tepärlor räcker till minst 5 dl te och kan teet bryggas flera gånger.

Bryggtid
Häll det heta vattnet över teet. Tag tiden och låt teet dra ca 2.5-3 minuter beroende på din personliga smak. Se hur teet utvecklas och hur pärlorna vecklar ut sig till stora teblad och avger sin goda smak och doft.

Njut
Drick ditt te och upptäck hur gott ett riktigt fint, välbalanserat te smakar, helt naturligt. Detta är förtrollningen med Mighty Leaf Tea.

Koffeinnivå
Innehåller medium koffein, ca 20 mg per servering. Koffeinet i te kallas även tein.

Karaktär
Bladen

Små mörkt gröna, tight ihoprullade teblad

Doft
Robust och frisk, lite sötaktig

Färg
Ljust gulgrön

Smak
Fyllig, rund, lätt rökig, bittersöt.

Ursprung
Kina, Zhejiangprovinsen
 

Klicka här för att läsa artiklar om våra vita och gröna teer

 

Klicka här för att läsa om våra lösa teer

 

 

Recensioner (0)

Skriv en recension

OBS: HTML översätts inte!

Dålig            Utmärkt


Fortsätt

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook