Organic Matcha Premium Grade

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Pris Antal

100 g i lösvikt

Artikelnummer: Organic Matcha Premium Grade 100 g i lösvikt
Tillgänglighet: 13
179kr
Ex. moms: 160kr
Beställ

Beskrivning

Matcha Lemonade: A summer delight

How to make traditional Matcha Green Tea

Matcha, används i den traditionella Japanska tecermonin "Cha No Yu". Det är ett mycket speciellt, elegant och mycket nyttigt te i pulverform. Att använda malt te, pulver och vispa upp det til en dryck, utgör det ursprungliga sättet som man använde för att dricka te, både i Kina och Japan.

Vår matcha har en ljust klargrön färg och kan både avnjutas som ett te och användas som smakhöjande ingrediens i exempelvis glass, smoothies, gröna drinkar, nyttiga shots, matcha latte, choklad och bakverk. Prova att baka scones med matcha  - en garanterad succé eftersom de blir vackert gröna!

Så här förvarar du en öppnad förpackning med matcha - förslut påsen väl (pressa ut så mycket luft som möjligt ur förpackningen och täpp till så ingen fukt eller luft kommer in, förvara teet på en torr plats i jämn normal, gärna sval, rumstemperatur. Den zip lock förpackning som teet levereras i är idealisk att förvara teet i om du pressar ur all luft ordentligt. 

Matcha säljs i lösvikt i förpackning om 100g och uppåt.

Innehåll
Grönt ekologiskt te, som malts i granitkvarn till ljusgrönt tepulver.

Olika sorters te från en växt
Alla tesorter framställs av samma planta, Camellia Sinensis och dess underarter. Men slutprodukten skiljer sig mycket åt beträffande utseende, smak och koffeinnivå. Detta beror bland annat på hur tebladen behandlas efter skörden och graden av oxidering som tebladen utsätts för. Grönt te oxideras inte utan ångas eller rostas för att förhindra att oxidationen startar. Matcha ångas efter skörden och torkas utan att rullas. Under torkningen tas stjälkar och större fibrer bort för att pulvret skall bli så fint som möjligt. Därefter mals tebladen i en stenkvarn. I Japan har man druckit matcha sedan 1100 talet.

Matcha tillverkas av tencha vilket (precis som det fina, berömda teet gyokoro) odlas i skugga de sista veckorna innan skörd (man täcker helt enkelt över teet och odlar det "under soltak" de sista veckorna) för att koncentrationen av smaker och klorofyll skall bli så hög som möjligt.

Historia
En buddistmunk sägs ha tagit med sig tefrön från Kina till Japan på 1100 talet och börjat odla te i Japan vid det kloster där han levde. Vid denna tid var influenserna från Kina mycket stort i hela det asiatiska området. Munken studerade i Kina och kom då i kontakt med kinesernas vana att dricka te.

Andra munkar lärde sig hur teodlingen gick till och små teplantage började växa upp kring Japans kloster. På grund av att klostren ofta låg isolerade dröjde det fram till 1200 talet innan teet spreds i vidare kretsar. Vid denna tid dracks allt te i pulverform genom att bladen maldes till ett fint pulver som vispades upp i hett vatten. Det var långt senare, på 1600 talet, som man bryggde te som vi är vana vid idag, genom att lägga teblad i hett vatten. Redan vid 1200 talet lades alltså grunden för den japanska teceremonin "Cha-No-Yu" ("The Way of Tea"). Idag dricks inte pulverte längre i Kina utan i stort sett bara i Japan. Öns isolering har varit gynnsam för utvecklingen av och bevarandet av de ursprungliga tetraditionerna.

En äkta Japansk teceremoni är en meditativ resa, och chaji är den mest omfattande tecermonin och ett mycket sofistikerat och i detalj utarbetat sätt att hantera, presentera och konsumera te. En tecermoni i Japan kan ta flera timmar och temästaren guidar gästerna genom ceremonin och de olika, noga planerade stegen som är influerade av zenbuddism och filosofi. Att bli temästare kräver år av filosofiskt och andligt arbete och omfattar även andra områden som konst, litteratur, kalligrafi med mera. Under teceremonin tillreds två typer av Matcha te som erbjuds gästerna, det tjocka teet (koicha) och det tunna teet (usucha). Små rätter och söta bakverk av sojabönor serveras till, alltifrån säsong, tillgång och gästernas preferenser. Teet serveras ur en speciell, flatbottnad keramikskål (s.k. chawan) och rörs med en visp av bambu till en skummande och vackert klargrön dryck.

Användning
Att dricka Matcha brukar vara en stor upplevelse. Med tiden är det dock fritt fram att experimentera!
Det finns också många olika typer av recept, både maträtter och desserter och drycker, såser, glass, smoothies, lattes med mera där Matcha ingår, så detta är ett te med många intressanta möjligheter. Prova gärna grön choklad, färgad av just Matcha! Viktigt är att temperaturen på vattnet inte överstiger 80 grader. En utbildad temästare i Japan använder vatten som håller ca 90 grader C när de tillreder matcha. De slår aldrig vattnet direkt på teet utan utmed skålens sidor och därefter vispar de kraftigt upp ett fint skum i matcha, detta förfarande gör att fler aromer och smaker utvecklas i teet. Du kan experimentera med högre vattentemperatur om du känner att du är duktig på att vispa, annars rekommenderar vi lägre temperatur, ca 80 grader C. 

Bryggning
Att tillaga en riktigt god kopp te erbjuder en stunds njutning. Var uppmärksam på hur du med enkla, traditionella medel tillreder en perfekt kopp och njut av en stunds befrielse och lugn som riktigt gott te erbjuder.

Vatten
Vattnets kvalitet påverkar givetvis teets smak. Ju renare och godare vatten du kan använda till ditt te- desto bättre. Om du har tillgång till filtrerat vatten är det utmärkt och bättre än kranvatten, destillerat eller mineralvatten. Låt inte vattnet stå och koka, det resulterar i ett platt te.

Värme
1) Värm vattnet till ca 80 grader C, (se mer info ovan). 2). Matcha tillreds traditionellt i en flatbottnad skål (s.k. chawan) och vispas upp med en bambuvisp. Du kan även använda en vanlig visp av bra kvalitet. Vispa genast så att ett fint skum bildas på ytan. Utför gärna din visprörelse som om du skrev bokstaven dubbel v (w) i vätskan och rör inte skålens botten med din visp.

Te på hela teblad
Tag 2 tsk matcha och rör ut med endast lite vatten till en krämig konsistens. Häll långsamt på ytterligare 1.5 dl vatten, inte varmare än 80 grader C. Vispa genom lätta, snabba rörelser i handleden tills du får ett fint skum på ytan.

Koffeinnivå
Medium till hög koffeinhalt.

Karaktär
Bladen

Finmalet pulver av grönt te.

Doft
Frisk, lätt gräsig

Färg
Ljust klargrön

Smak
Krämig, vegetabilisk. Vissa tycker smaken påminner om spenat!

Ursprung
Japan, regionen Aichi. I denna region har man över 850 års erfarenhet av att tillverka Matcha.

Sunshine Smoothies by Naked Juicebar

Klicka här för att läsa artiklar om våra vita och gröna teer
 

Klicka här för att läsa om våra lösvikts teer

 

Recensioner (2)

Skriv en recension

OBS: HTML översätts inte!

Dålig            Utmärkt


Fortsätt

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook