Ancient Trees Pu-er

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Pris Antal

100 g i lösvikt

Artikelnummer: Ancient Trees Pu-erh 100 g i lösvikt
Tillgänglighet: 3
168kr
Ex. moms: 150kr
Beställ

Inte betygsatt
Skriv en recension

Beskrivning

Detta pu-er te produceras i Yunnan provinsen i Kina där de ursprungliga pu-er teerna odlas. Kineserna kallar pu-er teerna för svart te, "hei cha". Ancient Trees Pu-erh växer på mycket gamla teträd, som kallas de “bredbladiga träden” och bladen på detta te är lätt vridna och mycket stora. Ancient trees är ett pu-er på lösa teblad, det pressas inte till kakor eller någon annan form. Ändå har det lagrats redan och det har mycket lång hållbarhet och kan lagras flera år. Förvara det svalt och mörkt och på en plats där det inte tar upp fukt eller doft från andra livsmedel. Skörden av Ancient trees sker mycket varsamt för att träden inte skall försvagas.

Detta te är mycket kraftigt, jordigt och för tankarna till mörkt öl. Du kan brygga på samma teblad 3-4 gånger och varje bryggning kommer erbjuda nya smakupplevelser. Se brygginstruktioner nedan. I Kina dricks pu-er för sina hälsoeffekter skull. Teet ger bra matsmältning och fungerar som detox för kroppen. 

Innehåll
Pu-er te från Yunnanprovinsen i Kina

Historia
Pu-er dateras mycket långt tillbaka i Kinesisk kultur och de tekakor som förr, och även idag, pressas av pu-er te, användes tidigare som handelsvaluta. Tekakorna gjorde även tidig export av te från Kina till väst möjlig, eftersom pu-er teet kan lagras, och ofta blir bättre efter lagring. Årslånga transporter av pu-er var därmed möjlig.

Pu-er tillverkas av mycket mörka och svarta teer som Kineserna själva kallar hei cha. Det vi i väst kallar svarta teer, benämner kineserna rött te, hong cha. Pu-er teer kräver ofta en välutvecklad smak för te. Smaken på Ancient trees är robust jordig, och mycket kraftig. Något man ofta lär sig uppskatta, precis som ett komplext vin. Pu-er teerna, speciellt de som lagrats i många årtionden, marknadsförs i vissa länder som riktiga rariteter och möter ökad popularitet och betingar ibland mycket höga priser.

De teblad som används till pu-er anses ha unika egenskaper vilket påverkar teets slutliga karaktär. Oxidering sker inte som för andra oxiderade (tex svarta) teer. Det finns olika typer av pu-er: dels en grön variant (sheng) som är den ursprungliga och en senare, mörkare variant (shou) som utvecklades på 1970 talet (Ancient trees tillhör denna kategori). Pu-er kan drickas lagrad eller icke lagrad. En del pu-er packas som lösa teblad, men de kan också pressas till hårda kakor och förpackas. Kakorna får man bryta bitar av, försiktigt så inte bladen går sönder, och sedan brygga till te.

Användning
Pu-er te motsvarar ett kraftigt, fylligt, jordigt rödvin eller ett mörkt öl. Teet passar till kraftigare rätter, tex grytor av vilt. Passar även bra till svamprätter. Du kan även kombinera pu-erh med en kraftig choklad dessert eller en smaksatt med kaffe. 

Att våga kombinera pu-er till frukt och lättare desserter kan bli en spännande brytning.

Bryggning
Använd 100 gradigt vatten till ditt pu-er och låt det dra först endast 30 sekunder. Använd en rågad tsk till ca 5 dl vatten. Dessa teblad är så stora så de bör ligga löst i vattnet. För bästa resultat: skölj tebladen i det heta vattnet så att de väcks, låt dem "bada" i ca 3-5 sekunder, häll sedan bort vattnet. Dofta på de fuktade tebladen och känn in aromerna. Häll på vattnet och börja med en kort bryggtid, 30 sekunder.

Efter bryggtiden häll över allt te i koppar (eller om du är själv häll över i en tillbringare och sedan till din kopp). Så förhindrar du att teet blir bryggt för länge.

Njut av ditt te och diskutera dina smakupplevelser med en god vän eller partner. Är du själv kan du föra anteckningar. Upprepa bryggningen så många gånger du tycker det är intressant. För varje bryggning kan du välja att ligga kvar på samma bryggtid eller öka den med 15 - 30 sekunder per bryggning, beroende på dina preferenser. Lycka till!

Koffeinnivå
Medium koffein

Karaktär

Bladen
Postfermenterade lösa blad av pu-er te

Doft
Jordig, mossa, skog

Färg
Brun- svart med skimmer år djuprött

Smak
Rund och mjuk, jordiga smaker.

Origin
Kina, Yunnan provinsen

Klicka här för att läsa om våra lösa teer

Också Köpt

Kunder som köpte den här produkten köpte också:

Recensioner (0)

Skriv en recension

OBS: HTML översätts inte!

Dålig            Utmärkt


Fortsätt

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook