En dryck med tusenårig historia

Är du passionerad tedrickare? Kanske har du redan massor med kunskap och år av tedrickande bakom dig? Eller så har du just upptäckt hur gott och välgörande en kopp te faktiskt kan vara. Det var i Kina man först började använda tebladen för att framställa värmande dryck och traditionen har där funnits i flera tusen år. I England är tedrickande en djupt rotad tradition, även om den är betydligt yngre där. Tetraditionen som vi så nära kopplar ihop med engelsmännen har sina rötter i kolonialåren då England hade starka fästen i länder som Indien och Sri Lanka. Säkert har du hört talas om Ceylonte? Ceylon är det gamla namnet på det land vi idag kallar Sri Lanka.

Hur dricker du ditt te?

Te dricks enligt traditionen hett, men vissa föredrar att kyla drycken som då kallas iste. Vissa vill ha mjölk, socker och/eller honung i sitt te, andra inget alls. Några dricker gärna grönt, vitt eller rött te, även om de flesta föredrar det klassiskt svarta. Te kan köpas i lösvikt eller i bekväma tepåsar, det finns egentligen fler variationer på te än vi har plats att presentera i detta intro.

Varmt välkommen till denna blogg som handlar om te i alla dess former; denna varma, välgörande och vårdande dryck med så många fantastiska egenskaper.

Olika typer av te

16 Jun 2023

Med så många typer av te där ute kan det verka som en skrämmande uppgift att veta vilka man ska dricka – och när man ska dricka dem. Men med lite grundläggande teinformation och några enkla tips kan du optimera ditt tedrickande så att det inte håller dig vaken på natten.

Det finns fyra huvudtyper av traditionellt koffeinhaltigt te: svart, vitt, grönt och oolong. Allt koffeinhaltigt te kommer från två varianter av samma växt, en vintergrön buske med ursprung i Asien, kallad Camellia sinensis.

Sorten sinensis (kinesiskt te) är hemmahörande i Kina och används för att skapa gröna och vita teer. Den trivs i svala temperaturer och höga höjder och växer vanligen på bergssluttningar. Den ger en sötare, mildare smak förknippad med grönt och vitt te.

Sorten assamica (Assam eller indiskt te) är infödd i Assam-regionen i norra Indien. Den har större löv och trivs i regniga, varma temperaturer. Det används för att skapa svarta och oolong teer, som har en starkare, mer robust smak.

Unga blad skördas för hand och bearbetas på en mängd olika sätt för att skapa svarta, oolong, gröna och vita teer. Variationerna i färg, smak, arom och nivåer av både koffein och antioxidanter uppnås genom klimat, skörd, oxidation, jäsning och åldrande.

Om detta verkar vara mycket information att navigera bara för att välja ut din favoritbryggning, här är en mycket förenklad tumregel - ju mörkare te desto mer koffein och stark smak, ju ljusare te desto mer antioxidanter och delikat smak.

Svart te

Svarta teer är gjorda av fermenterade blad och är robusta och har den högsta koffeinhalten. Populära sorter som English Breakfast, Earl Grey och Chai har svart te som bas. Och många svarta teer har tillräckligt med smak för att stå emot mjölk om du så önskar.

Även om det är vanligt, kan svarta teer fortfarande vara speciella. Pu-erh är en underbar sort av svart te från Yunnan-provinsen i Kina som har fermenterats, pressats till kakor och åldrats. Denna åldringsprocess ger Pu-erh en slät, mörk och rik smak som kommer att fortsätta att förändras när du skär bort kakan över tiden.

Oolongte

Oolong-teer är mycket mångsidiga och stora. Oolong-teer har delvis fermenterats och rostats, men det är väldigt enkelt uttryckt - bladen manipuleras ofta genom att klämmas, vridas eller rullas.

Dessa metoder för bearbetning skapar en smak som varierar från ljus och fräsch, som Jade oolongs, till mörk och nötaktig med toner av choklad eller honung.

Grönt te

Grönt te har ökat i popularitet under de senaste 30 åren, ofta hyllat för dess positiva hälsoeffekter och antioxidantinnehåll. Grönt te rostas eller ångas ofta efter skörd för att stoppa oxidationsprocessen. Detta bevarar antioxidanter, flavonoider och de välbekanta fräscha, vegetabiliska tonerna. Men som oolong finns det ett brett spektrum av smak och kropp.

Gröna teer kan sträcka sig från ljusa och gräsiga till mjuka, fruktiga och naturligt söta och innehåller mindre koffein än svarta teer.

Vitt te

Det minst bearbetade av alla teer, vita teer är varken fermenterade eller rostade och oxideras knappt alls, vilket lämnar deras antioxidanter och polyfenoler i stort sett intakta.

Vita teer har ofta en silvrig ludd kvar på bladen på grund av deras känsliga hantering och bör också behandlas försiktigt när de bryggs med en lägre vattentemperatur. Vitt te innehåller naturligt mindre koffein än andra typer av te.

Odla ditt eget te

3 Feb 2022

Att odla eget te, det går alldeles utmärkt. Dels kan du satsa på att ha en egen te-buske, eller så satsar du på att odla olika örter för att göra så kallat örtte.

Många téer skickas ju tvärrr från andra sidan jorden för att hamna i din kopp vilket leder till en hel del utsläpp samt att det är svårt att kontrollera arbetarnas rättigheter och förhållanden på arbetsplatsen. Så det är ju bättre odla ditt eget te direkt i trädgården. 

Bland bra örter att satsa på har du bland annat kamomill och mynta. Du kan även brygga te på vissa blomblad, så som hibiskus. Du kan även testa att använda dig av blommor från lind, ljung, fläder. Blad av svarta vinbär, citronmeliss, spansk körvel eller libbsticka blir också jättegott.

Rooibos - rött te

23 Apr 2020

Rooibos betyder "röd buske" på afrikaans. Denna tebuske, Aspalathus linearis, är en buske i växtfamiljen Fabaceae (ärtväxter). Busken växer endast i ett begränsat område kring bergskedjan Cederberg i Västra Kapprovinsen, Sydafrika. Användningen av busken är främst till för att bereda ett örtte, som kallas för rött te. 

Drycken i sig är söt och fruktig och ganska mild. Detta te blir inte beskt även om det står och drar länge. Det på grund av att rooibos inte innehåller lika mycket antioxiderande polyfenoler som äkta te från tebusken.

Rooibos innehåller inte heller något koffein.

Japansk teceremoni

3 Mar 2020

Japansk teceremoni (japanska: 茶の湯, cha-no-yu) är ett till konstform förfinat sätt att dricka te på i Japan. - Wikipedia

Te är en dryck som kom till Japan redan under 900-talet. Det gröna pulver som man använder i teceremonin kom under 1200-talet att bli populärt. Men, själva ceremonin med te, det skapades av Sen no Rikyu (1522-1591).

Drick te på engelskt vis

3 Jan 2020

Något som är viktigt i England det är deras te-stunder. Det är där man brukar dricka afternoon tea som det heter. Nu finns det även ställen i Sverige som man kan göra det på, så sätt. 

Vad är då Afternoon tea? Jo det är ett klassiskt mellanmål i England, och kallas ibland även för low te. Det är som ett mindre mål mellan lunch och kvällsmat, vanligen mellan klockan 14 och 17. 

Afternoon tea uppstod under 1830-talet. Detta eftersom att man åt lunch tidigt och kvällsmat sent. Man blev då hungrig mellan båda dessa mål. Det gjorde att man ville ha något litet mellan. Hertiginnan Anna av Bedford, var den som införde fternoon tea som med tiden har utvecklats till en tradition med speciella dukningar och tillbehör så som scones, sandwich, bakverk och olika kakor.

Viktigt med te i England

Te är något som britterna dricker flera gånger om dagen. Det finns rykten som säger att britterna dagligen dricker 165 miljoner koppar te. Så det är inte bara afternoon tea utan även Early morning tea som är det traditionella frukostteet, sedan kommer Four o’clock tea eller five o’clock tea som är ett eftermiddagste med mindre tillbehör. Det finns även High tea, även kallad meat tea, är ett kvällsmål, som man intar mellan klockan 17 och 19.

Hur ska man dricka teet?

Det finns ett rätt sätt att dricka på enligt de flesta britter, även om det kan förekomma variationer. Det ska vara mjölk i teet. Dock så tvistas det en hel del om huruvida mjölken ska hällas i före eller efter teet.

Det vanligaste teet man dricker är bryggt på tepåsar. På finare ställen i London, som Ritz, så är det ggt på fina klassiska klassiska blandningar och single estate-te. Det är även detta te britterna dricker hemma om det är en högtidsdag. 

Engelsmän kan tänka sig att dricka te utan mjölk om det är det klassiska Earl Grey som är ett svart te smaksatt med den lilla citrusfrukten bergamott. Dessutom ska det vara citron i!

 

Baka med te

19 Dec 2019

Jag har upptäckt två nya saker. Det ena är att det är superlätt att spela på casino med bankid, det andra att man kan ju faktiskt baka med te. Jag har ju mest druckit te, på en massa olika vis, men nu har jag hittat flera intressanta recept jag har tänkt testa. Just att spela på casino med bankid upptäckte jag via SveaCasino. Jag har ju insett hur kul det kan vara att spela då och då efter jag testade de där free spinsen ni vet. Men åter till recepten. Jag hittade bland annat en kladdkaka, samt en kaka med frosting jag har tänkt testa. Ska leta och se om jag hittar fler efter detta, om det blir bra och smakar gott. Ska dela med mig ett av de recept jag tänkt testa.

Kladdkaka med Earl grey ganache

Kladdkaka:
1,5 dl mjöl
3 ägg
200 gram mörk choklad 70%
150 gram smör
2 dl socker

Så här gör du kladdkakan
Värm ugnen till 175 grader.
Separera äggen. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Vispa socker och smör pösigt. Tillsätt äggulorna ett i taget under omrörning.
Tillsätt chokladen. Vispa sen äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner mjöl och äggvitor i chokladsmeten om vartannat. Smöra och mjöla en springform och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Den skall vara kletig i mitten. Låt svalna helt.

Ganache med smak av earl grey
150 g choklad (minst 53 %)
1,5 dl grädde
1 påse earl grey

Så här gör du choklad ganache med en smak av earl grey te:
Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde med en påse earl grey te i.
Ta ut tepåsen och häll den varma grädden över den hackade chokladen. Vänta ett par minuter och rör sen om tills den är slät.
Låt stå i rumstemperatur tills den är bredbar. Ca 2-3 timmar.
Dekoration av tårtan
Jordgubbar
Macha te
Honung, rinnande
Mynta
Havssalt

Skär jordgubbar som du lägger över tårtan, pudra över macha te och ringla lite honung över jordgubbarna. Lägg på mynta.

 

Gott med julte

7 Dec 2019

Vad passar bättre nu när julen börjar närma sig än att dricka julte? Det finns en massa goda smaker på te som passar vid jul. Dels finns det färdiga blandningar att köpa, men det går även att göra egna teer som är perfekt att dricka nu i december.

Julte med apelsin

Ingredienser

  • 3 apelsiner
  • 4 kanelstänger
  • 4 stjärnanis
  • 10 nejlikor
  • 150 g svart te utan smak

Gör så här
Sätt på ugnen på 75 grader. Skrubba apelsinerna noga och torka. Använd en potatisskalare för att skala av det yttersta skalet från apelsinerna. Lägg skalen på bakplåtspapper och torka i ugnen ca 2 timmar. Rör runt då och då.
Hacka sedan skalen i mindre bitar och mortla kanelstänger, stjärnanis och nejlikor. Blanda apelsinskal, kanel, stjärnanis och nejlikor med svart te och låt stå ett par dagar innan du smakar.

Pepparkakste

Ingredienser

  • 5 kanelstänger
  • 2 msk kardemummakärnor
  • 2 msk nejlikor
  • 3 bitar ingefära
  • 3 msk strössel i form av snöflingor och pepparkakor
  • 200 g svart te utan smak

Gör så här

Mortla kanelstänger, kardemummakärnor och nejlikor. Skär ingefäran i mindre bitar. Blanda ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor med svart te och strösslet och låt stå ett par dagar innan du smakar.

Brygg ditt te på rätt sätt

22 Aug 2019

Det är en konst att brygga te! Fast sedan är det så klart valfritt att göra lite som du vill. Det finns dock vissa rekommendationer.

Grundprocessen till att brygga te går till ungefär på följande sätt:

Värm tekannan genom att skölja ur den med varmt vatten.
Fyll vattenkokaren/kastrullen med färskt vatten från kranen. Vatten som redan har blivit kokt kommer att påverka teets smak negativt. Använd alltid nytt, färskt vatten.
Lägg i en tesked (ca 2g) med teblad för varje person och en extra sked för kannan. 
Stäng av vattenkokaren/kastrullen när vattnet uppnått lämplig temperatur (se tabellen nedan) och häll i det i kannan. Du behöver inte röra om, bara låt tebladen sakta dra som de själva vill.
Låt teet dra enligt tabellen (men var inte rädd för att experimentera om du vill). Om teet ligger löst i kannan så kan man sila det genom en sil när man häller upp det, om man har använt en sil så tar man helt enkelt ut den.

Temperatur

  • Grönt te: Bryggs vid ca 70-85 ºC, låt dra 2-3 minuter
  • Oolong te: Bryggs vid 70-85 ºC, låt dra ca 2-4 minuter
  • Svart te: Bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter
  • Vitt te: Bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter
  • Matcha te: Bryggs vid 60-70 ºC. Matcha är ett pulver som vispas ut och dricks.
  • Rött, Rooibos te: Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.

En kopp te och lite spänning i vardagen

12 Jun 2019

Spela slots gratis med free spins

Jag dricker ganska mycket te, och det kommer att dyka upp tips på olika blandningar man kan dricka och också vad man kan äta till. Men först vill jag berätta lite om när jag vann på casinospel. Det var en helt vanlig måndag och jag hade hittat en artikel om free spins där de berättade om hur man kan spela utan att det kostar pengar. Det var massor av information på sidan, men det bästa av allt var att de tipsade om olika sidor där man kunde hitta gratis snurr på slots. Så jag tog chansen såklart! Jag spelade på en spelautomat och drack på mitt goda te när det plötsligt började låta från min surfplatta. Det plingade och skramlade och blinkade massor. Utan att förstå det själv så hade jag vunnit över 16 000 kronor! Och det utan att själv ha satsat en krona av mina egna pengar. 

Jag behövde ett te som lugnar

Jag var ju helt i extas såklart och behövde lugna ner mig lite. Så jag tog fram lite citromeliss-te som jag gjort själv. En timme senare var jag helt lugn igen, och kunde logga in på spelsajten och ta ut mina pengar. 

Så här gör du eget te av citronmeliss:

  • Färsk - tag 5 - 6 blad och lägg i en kopp. Häll på kokande vatten och låt dra i minst 10 minuter. 
  • Torkad - Plocka bladen när det är torrt utomhus, annars kan de bli svåra att torka. Torka på tidningspapper i mörker. Tag 1 msk torkad citronmeliss och häll på kokande vatten. Dra i 10 minuter och sila sedan.