Tekannor

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Teets Historia | Teplantan | Olika tesorter | Att gradera te | Teregioner | Tebryggning | Hitta Mighty Leaf | Filmer och Artiklar | Pressroom

Teprovning | Kombinera te och mat | Ingredienser | Tekannor | Teutbildning | Portionspåsar | Återförsäljare


Efter tusentals år av tedrickande finns det ganska tydliga rekommendationer för vilken typ av tekanna som passar till olika tesorter och tillfällen. Nedanstående är några goda råd från texeperter. 

En tekanna för varje tesort: det bästa är om du kan använda en tekanna per tesort som du brukar dricka dvs tex en för ditt svarta, en för ditt gröna och en för dina örtteer. På så sätt riskerar du inte att de subtila smakerna i ditt gröna te tar smak från starka örter eller från det svarta teet.
 
Storleken på tekannan: det är fördelaktigt att ha två storlekar på din kanna. En kanna som räcker till en servering (två koppar drygt 4 dl) och en kanna som räcker till flera serveringar och därmed till fler personer. 
 
Mighty Leaf´s Portionspåsar är anpassade för två koppar te (en servering) eller drygt 4 dl vatten.
 
Tekannor finns i en rad olika material (oglaserad lera, glaserade, porslin, silver, järn, glas, metall). Traditionen och det sätt man dricker sitt te på i olika länder påverkar vilken sorts tekanna man tycker bäst om. Nedan är beskrivning av de vanligaste tekannorna, deras historia och användningsområde. Utifrån denna information kan du fundera på och besluta vilken typ av kanna du själv föredrar. 

Tekannor i gjutjärn

Är utvecklade i Japan och kallas också för tetsubin och finns i två sorter. En för att brygga te och en för att värma vatten till te bland annat. På 1600 talet började man i Japan dricka te på hela teblad, som vi är mest vana vid i väst idag: genom att låta tebladen dra i vatten. Innan hade man druckit endast det pulveriserade teet som man vispade ut i vatten. Idal lever detta te kvar i form av det gröna Matcha teet som används i den traditionella ChNoYo teceremonin men även som ingrediens i smoothies, glass, bakverk, godis med mera.
 
En tehandlare i Uji, Kyoto uppfann en ny Japansk metod för att ånga och torka grönt te under 1700 talet. Detta te blev känt som Sencha och möjliggjorde för ”vanliga personer” att dricka te hemma. Den mer formella teceremonin kring Matcha, Cha-No-Yo, utfördes av speciellt utbildade temästare och munkar. Tetsubinen blev således mycket populär hos den stora massan när seden att dricka Sencha spreds i Japan. 
 
På 1800 talet blev tetsubinen en statussymbol och mängder av olika handgjorda, dekorerade tekannor florerade. Varje konstnär ägnade mycket möda på att utforma sina tekannor utifrån traditioner i sin region och lät kunskapen gå i arv genom barn och lärlingar. 
 
Tetsubinen är utmärkt för att brygga grönt te som Organic Sencha och Kyoto Rice. Dessa tekannor är mycket hållbara, de tar inte upp, eller avger någon smak, de håller värmen mycket bra och upphettas jämt. Om man använder en tesil i metall (stor och djup nog och med finmaskigt nät, tillverkad i rostfritt stål) anpassad för kannan är den praktisk och det är lätt att övervaka bryggtiden. 

Skötsel och användning:

 1. Värm kannan och kopparna med varmt vatten innan bryggning/servering
 2. Lägg teet i en urtagbar tesil eller löst i vattnet. Bladen skall ha tillräckligt med plats för att kunna utvecklas fritt till sin fulla storlek för att alla smaker och aromer skall kunna frigöras. 
 3. Fyll på vatten som är upphettat till rätt temperatur för ditt specifika te, till grönt te 70-80 grader, grönt te från Japan, som har ångats är mera känsligt. Brygg under rekommenderat antal minuter. Häll upp ditt te i kopp och njut.
För att rengöra kannan använd endast vatten, skölj ur och låt torka. Använd inte diskmedel. Det kan ge en obehaglig smak vid nästa bryggning. 

Lerkannor 

Lerkannor från regionen Yixing i Kina är välkända för sina speciella former, stilar och färger. Dessa tekannor är av oglaserad lera, är porösa till sin natur och de kommer ta upp smak och doft av det te som bryggs i kannan. Att ha en kanna till varje tesort är därför ett absolut måste. Yixing är ofta mycket små, och rymmer vanligen bara 20-40 centiliter. Men det finns givetvis många andra typer av lerkannor på marknaden. 

Skötsel och användning:

 1. Värm vatten till ditt te
 2. Förvärm kannan och kopparna genom att hälla varmt vatten i dem
 3. Lägg ditt löste direkt i kannan 
 4. Slå på vatten upphettat till rätt temperatur och brygga rekommenderat antal minuter
 5. Slå upp teet i kopp och njut. Rengör genom att skölja kannan i vatten och ta bort tebladen. Torka torrt eller låt lufttorka.

Tekannor i keramik och stengods 

Stengods och keramik är praktiskt material för tekannor som används dagligen. Dessa tekannor finns i en mängd färger, former och storlekar. De kan användas för att tillreda vilken sorts te som du önskar, från svart till oolong, pu-erh, grönt, vitt eller örteer. Nedan ser du de tekannor vi har i lager för närvarande. De är både vackra och mycket praktiska. De kommer från Japan. Vi har också en speciell tekanna utvecklad för att passa våra portionspåsar. Läs mer om våra Salon Teapots under menyfliken "Tetillbehör".
 
Glaserad tekanna i tidlös design från ZERO Japan. Med löstagbar, rymlig och mycket finmaskig tesil i rostfritt stål. Locket är av flip-top modell, det är löstagbar men ramlar inte av när du serverar teet, och det är tillverkat av rostfritt stål. Kannan är lättskött och kan diskas i maskin. 
 
För närvarande har vi tre storlekar av den tekannan från ZERO Japan.
Den minsta rymmer 4.5 dl, den mellersta 5.8 dl och den stora 6.5 dl. De finns i flera olika färger. Klicka här för mer information.

Skötsel och användning:

 1. Värm vatten till önskad temperatur, under tiden förvärm din kanna och dina koppar med varmt vatten.
 2. Lägg ditt löste i tesilen, eller använd Mighty Leaf´s portionspåse (tag då bort tesilen).
 3. Häll det heta vattnet över tebladen. Brygga efter rekommendationerna för din tesort. Tag bort tebladen från vattnet.
 4. Häll upp i kopp och njut ditt te.
För att rengöra, skölj ur kannan, använd inget diskmedel. Torka torrt eller låt lufttorka.

Tekannor i glas

Det finns en mängd olika glaskannor att välja bland. Glas håller värmen mycket bra och avger inte smak till teet. Fördelen med glas är också att du kan se teets färg. För att brygga dekorationsteer är glaskannor en förutsättning så man kan se hur de vackra, handknutna teblommorna utvecklar sig. 

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook