Att gradera te

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Teets Historia | Teplantan | Olika tesorter | Att gradera te | Teregioner | Tebryggning | Hitta Mighty Leaf | Filmer och Artiklar | Pressroom

Teprovning | Kombinera te och mat | Ingredienser | Tekannor | Teutbildning | Portionspåsar | Återförsäljare


Gradering av te - inte alltid kvalitesbetecknande

Svarta teer, framförallt de odlade i Indien, Indonesien, Sri Lanka, Kenya mfl länder graderas utifrån ett någorlunda gemensamt system som härstammar från britternas sätt att beteckna teerna, utvecklat i Indien. Till vitt, gult, grönt, pu-er och oolongte används enbart hela blad som ger dessa teer unik karaktär, därför används inte generaliserande beteckningar. Istället är det viktigt att känna till var teet är odlat, när det är skördat, hur det är producerat, rostat med mera.

En anledning att gradera och sortera te är att få en jämn storlek och kvalitet på bladen. Gradering används primärt av odlare och tehandlare vid stora teprovningar och ger i första hand information om tebladens storlek, vilken sorts blad som använts.

Hela teblad ger en ljusare färg, ettmer nyanserat och elegantare te och behöver längre bryggtid för att utveckla sina smaker. Brutna (broken) teblad ger en mörkare färg och ett kraftigare te. Riktigt finfördelade sorter finns ofta i vanliga, enkla tepåsar som kräver kortare bryggtid.

De faktorer som framförallt påverkar teets kvalitet är klimatet (latituden), jordmånen, växtplatsens höjd över havet (altituden) och hur teet plockas och behandlas efter skörden. Men hur bladen ser ut, och deras storlek, påverkar också teets kvalitet och smaken i koppen. När det gäller premium te på hela blad är det viktigt att tebladen är bra sorterade, jämna i storleken och av liknande färg.

Tegradering sker ofta genom att tebladen “silas” genom olika finmaskiga nät. På så sätt vaskar man fram hela teblad, brutna teblad och fanning grades.

Olika kvalitetsbeteckningar

Nedan är några exempel på graderingar av svarta, hela teblad.

F.O.P. Flowery Orange Pekoe

Betecknar ett högkvalitativt te som framställts av de första två bladen och en knopp på varje skott. Indien och Sri Lanka producerar stora kvantiteter av denna kvalitet

G.F.O.P. Golden Flowery Orange Pekoe

Golden betecknar färgen längst ut på knoppen och denna beteckning används främst för högkvalitativa teer, med mycket "tips" (knoppar) som därmed är tidigt skördat

T.G.F.O.P. Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

Är en GFOP med ännu fler gyllene knoppar, tips

F.T.G.F.O.P. Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

En ännu högre kvalitet än den tidigare. Vissa skämtar och menar ironiskt att betydelsen är ”Far Too Good For Ordinary People” vilket kan illustrera svårigheten med dessa kvalitetsbeteckningar

O.P. Orange Pekoe

Långa, smala blad som rullas på längden och oftast skördats senare på året än F.O.P. Orange beteckningen sägs härstamma från den holländska kungliga familjen Organje Nassau

S. Souchong

Betyder ”stort blad” som plockas längre ner på tebusken och ”skruvas”. Kina använder bla dessa blad till sina rökta teer. Tex Lapsang Souchong.

Broken

Sönderdelade mindre blad ger en mörkare kopp och ett kraftigare te.

P. Pekoe

Ett kortare blad än orange pekoe, rullat men utan golden tips

B.O.P. Broken Orange Pekoe

Ett litet, platt blad med medium body. Används ofta i teblandningar. Ger fin färg och styrka.

Andra brutna beteckningar existerar, se nedan

F.B.O.P (flowery broken orange pekoe), G.B.O.P (golden broken orange pekoe) och F.G.B.O.P (flowery golden broken orange pekoe).

CTC, Fannings & Dust

Bladpartiklar som är för små för att benämnas brutna, samt små partiklar som benämns fannings och dust. Många graderingar finns för att beteckna deras storlek.

CTC

CTC står för "Cut-tear-curl" och dessa tesorter kan ge extra mycket styrka och maltig, bitter smak som tex Irish Breakfast. De lämpar sig att kombinera med mjölk.

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook