Olika tesorter

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Teets Historia | Teplantan | Olika tesorter | Att gradera te | Teregioner | Tebryggning | Hitta Mighty Leaf | Filmer och Artiklar | Pressroom

Teprovning | Kombinera te och mat | Ingredienser | Tekannor | Teutbildning | Portionspåsar | Återförsäljare


Att plocka te

För att få fram den bästa kvaliteten och riktigt fint te plockas endast de översta två bladen och en knopp från teplantans grenar (two leaves and a bud). Plockning kan således endast ske i den takt som teet växer, vilket beroende på växtplats är ca var 7 - 10 dag. Ortodox teplockning sker för hand. I Japan plockar man de finaste sorterna, tex gyuokoro och matcha för hand medan vissa andra sorter plockas med specialutvecklade maskiner. Att plocka för hand är arbetsintensivt. För att få fram 1 kg färdigt te krävs 6 kilo färska teblad motsvarande ca 12000 unga skott.

Genom att hela tiden plocka de nya två bladen och knoppen som växer ut på varje gren, anger plantans växtplats hur många gånger som teet kan plockas per år. Riktigt exklusivt vitt te plockas endast en - två gånger per år (sk ”silver needles”). Det är de första och spädaste bladen och knopparna som växer ut på våren vilka är täckta med små vita fjun. De är rika på finstämda smaker och antioxidanter.

Olika sorters te – ett ursprung

De olika klasserna av te utgörs av svart, pu-er, oolong, grönt, gult och vitt te. Skillnaderna består i tesorternas grad av oxidering och kan vara stora även inom varje grupp. Alla tesorterna härstammar från växten Camellia Sinensis och dess underater. Teernas karaktär och utseende beror på var de växer och hur de plockade bladen hanteras efter skörden. Tillverkningsprocessen (vad som sker direkt efter att bladen skördats) är oerhört viktig för det slutgiltiga resultatet och vid varje plantage fokuserar man därför oftast på en typ av te.

Örtteer är frukter och örter och innehåller oftast inga teblad. De är således inte tillverkade av blad från tebusken, men avnjuts och benämns te. Örtte kallas på franska Tisane (tee-zahn), vilket betyder örtdryck.

Svart Te

Det är vi i väst som benämner svart te svart. I Kina kallas denna tesort för "rött te". Att framställa svart te innebär att bladen tillåts vissna, sedan rullas de och oxidationsprocessen startar, därefter tillåts bladen oxidera (olika olika länge beroende på den karaktär temästaren vill ha fram) och till sist hettas bladen upp så oxideringen avstannar. Därefter torkas teet och smaksätts i vissa fall. De svarta teerna är de mest oxiderade av alla tesorter och innehåller mycket koffein. En kopp (2 dl) svart te innehåller ca 40 mg koffein, motsvarande mängd kaffe innehåller ca 90 mg koffein.

Pu-er Te

Detta te benäms i Kina som svart te. De finaste sorterna i denna grupp - odlas endast i Yunnan provinsen. Det finns olika typer av pu-er samtliga har det gemensamt att de är fermenterade även om de tillverkas på olika sätt. Huvudgrupperna är ripe som kokas och kallas Shu samt rå som är grön och kallas Sheng. Pu-er kan lagras och bli mycket dyrbara. De lösa tebladen kan lagras några år, medan det te som pressas till tekakor kan lagras upp till hundra år. Pu-er innehåller mycket koffein likvärdigt det i svart te, dvs ca 40 mg per 2 dl kopp.

Oolong Te

Ett lätt till medium oxiderat te (12 - 80 % oxideringsgrad) som kan sägas innehålla lite karaktär från alla olika tesorter. Dessa teer benämns även "blå-gröna" teer. Tillverkningsprocessen består i att dessa teer tillåts vissna, sedan rullas eller knådas de, oxideras, upphettas genom upprepade rostningar där tebladen tiillåts vila mellan varje gång och därefter torkas bladen. Variationen bland Oolongteerna är mycket stor, det finns allt från ljusa ”gröna” till mörkare, som har oxiderats mer och liknar svarta teer. Dessa teer kan bryggas flera gånger, en del finare sorter upp till 8-10 gånger. Oolong te produceras endast i Kina och i Taiwan.

Grönt Te

Grönt te är inte oxiderat och ångas (oftast i Japan) eller rostas (oftast i Kina) direkt efter plockningen för att hindra att oxidation startar. Därefter torkas tebladen. Kan bryggas flera gånger.

Gult Te

Gult te är mycket ovanligt även i Kina. Det tillverkas endast på en plats: på Jun Mountain i Kinas Hunan provins. Det allra finaste av alla gula tesorter är Jun Shan Yin Shen som tillverkas endast av vårens första knoppar. Efter skörden behandlas gult te som de gröna. Därefter täcks tebladen över och får vila, och då sker en lätt fermentering som ger tebladen en svagt gul färg.

Vitt Te

Det minst behandlade teet av alla sorter. När vårens första, späda blad och knoppar plockats, oxideras teet lätt (ca 10%) och därefter luft- eller ångtorkas tebladen. Vita teer är mycket finstämda och milda och behöver längre bryggtid för att kunna utveckla sina smaker. Kan bryggas flera gånger.

Ört Te

Är inte te i ordets rätta bemärkelse. Består av fruktbitar, örter, blommor, rötter etc. Rooibos, Honeybush, Pepparmynta, Verbena och Kamomill hör till denna kategori. Variationen och blandningarna är i det närmaste obegränsade.

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook