Tebryggning

Hej bästa tevän!

Tack för att du besöker oss. Vi har för tillfället stängt så det går inte att handla på sajten.
Vi jobbar för att hitta en snar lösning, tack för ditt tålamod och varmt välkommen åter!

Om du vill beställa Mighty Leaf's teer, välkommen att kontakta våra kollegor i UK som gärna skickar till Skandinavien. Se länken nedan, deras mailadress är: customerservice@mightyleaftea.co.uk www.mightyleafteas.co.uk

 

Teets Historia | Teplantan | Olika tesorter | Att gradera te | Teregioner | Tebryggning | Hitta Mighty Leaf | Filmer och Artiklar | Pressroom

Teprovning | Kombinera te och mat | Ingredienser | Tekannor | Teutbildning | Portionspåsar | Återförsäljare


Att brygga och njuta av fint te är en mångtusenårig tradition som skänker lugn och avkoppling. Med enkla medel och lite kunskap kan du tillreda en riktigt god kopp. Gott vatten, rätt temperatur, fina teblad och korrekt bryggtid är allt du behöver.

Vattnets kvalitet

Teet påverkas givetvis mycket av vattnets kvalitet eftersom te består av 99% vatten. Utgå från kallt vatten som är pH neutralt (pH 7 eller lite över). Har du tillgång till filtrerat vatten eller källvatten är det utmärkt. Använd inte destillerat eller mineralvatten, eftersom vatten med för mycket mineraler kommer påverka tesmaken. Låt inte vattnet stå och koka utan låt det koka upp och svalna till korrekt temperatur eller låt det nå den exakta temperaturen du vill ha genom att använda termometer eller en vattenkokare med inbyggd dito.

Förvärm kanna och koppar

En varm tekanna garanterar att vattnet har rätt temperatur vid bryggningen. En kall kanna kan sänka vattnets temperatur med hela 10 grader C, speciellt om du bor i ett i kallt klimat. Under tiden vattnet kokar upp värmer du din kanna och dina koppar i varmt vatten som du häller bort innan bryggningen /serveringen.

Väck tebladen

Om du brygger fina tesorter i lösvikt, sk Estate Grown Teas, tex svarta yunnan, oolong, pu-er, vita och vissa gröna tesorter speciellt från Kina, rekommenderar vi att du väcker tebladen genom att hälla lite av det heta vattnet över dem, vänta 2-5 sekunder och sedan slå ut vattnet. Brygga sedan tebladen som vanligt. Passa också på att dofta på  tebladen som nu kommer avge ännu mer aromer när de är våta. Doften kommer med ökad kunskap kunna ge dig information om hur länge du bör brygga teet, kraftig arom inbjuder till kortare bryggtid medan mjukare och svagare aromer gör att du kan brygga längre.

Mighty Leaf Portionspåse

Öppna tepåsen långsamt, njut av doften. Använd en påse till en liten kanna eller stor kopp, ca 5 dl vatten. Flera av tesorterna kan bryggas mer än en gång, speciellt de gröna, vita och oolongteerna. Slå bara på mer vatten och öka bryggtiden. Varje bryggning kommer ge dig en ny smakupplevelse.

Mighty Leaf te i lösvikt

Brygg i kanna, med en sil som tillåter tebladen att expandera tillräckligt, använd våra japanska tefilter eller lägg tebladen löst i kannan. Använd helst en kanna per tesort annars kan smaken i kannan påverka teets smak. Beroende på teet använd en tesked eller en matsked per servering ca 2.5-3 gram te per 5 dl). Ju mindre teblad, eller ju mer finfördelat teet är (tex CTC) desto mindre volym krävs och desto kortare bryggtid. Stora teblad (och speciellt om de är pressade eller knådade och rullade, behöver längre tid att utveckla alla sina smaker och aromer och lämpar sig för längre bryggtid och flera bryggningar. De tesorter som kan bryggas flera gånger är tex pu-er, gröna, vita, vissa svarta och oolong teer. Häll bara på mer vatten och öka bryggtiden något för varje bryggning.

Att brygga iste

Iste är en mycket god och nyttig törstsläckare när det är varmt ute. Brygg ditt te med dubbel mängd te till samma mängd vatten (extra starkt). Vill du söta med socker eller sötningsmedel, gör det när teet är varmt, så löser sig sockret bättre. Låt teet svalna och ställ in det i en tillbringare i kylen. Lägg gärna i en skivad citron (tvätta citronen först) när teet är kallt. Före servering: lägg i is, och garnera med mera citron, pepparmynta eller citronmeliss. Du kan blanda ditt iste med färskpressade juicer eller mixad frukt eller frusna bär. På så vis får du en mycket nyttig och spännande dryck. Iste kan du också använda som en bas i bål eller drinkar. Du kan också kallbrygga ditt iste. Tag bara kallt vatten och häll över tebladen och låt det stå i kylen över natten. Kallbryggning ger generellt ett rundare te med djupare smak eftersom tanniner inte utvecklas i kallt vatten. Du kan givetvis även kallbrygga örtteer och yerba maté.

Tea type

Temperature

Steeping time

Green and yellow tea

165-175°F, 70-80°C

1-4 minutes

White tea

170-185°F, 75-85°C

2-6 minutes

Oolong tea

180-190°F, 85-88°C

1-5 minutes

Black tea

205°F, 96°C

3-5 minutes

Pu-erh tea

180-205°F, 85- 96°C

15 sec-3 minutes

Herbal infusions

205°F, 96°C

5 minutes (or more, gynostemma ca 45 sec, mint and hibiscus 5 minutes or a little less)

Kommentar till bryggtid och temperatur

Ovanstående är rekommendationer och du kan alltid prova dig fram för att hitta den mängd te och den tid du tycker passar din smak bäst. Generellt är gröna, vita och lättoxiderade oolongteer känsliga för hög temperatur och grönt te kan vara känsligt för lång bryggtid. Du kan koka upp vatten och sedan låta det svalna till rätt temperatur om du inte har möjlighet att invänta rätt temperatur. Ört- & fruktte kan bryggas längre tid för att smaken skall utvecklas till fullo. Pu-er te kan bryggas mycket kort tid och antalet bryggningar kan bli många. I vissa kulturer detta te sjuda i en kastrull ihop med olika kryddor, mjölk och salt/socker för att få en närande brygd.

Mjölk och socker och andra tillsatser i te

Vanan att ha mjölk i te anses ha introducerats av britterna för att minska bitterheten i teet, som troligen kom av dålig tekvalitet. I svart te är mjölk "tillåtet" och bör hällas i koppen före teet (annars förstörs proteinet i mjölken och därmed möjligheten att släta över eventuell bitterhet i teet, dock det finns olika "läger" dels de som vill hälla i mjölken först, dels de som menar att mjölken skall i sist). Socker har effekten att det rundar av teets egna smaker och bör användas med viss försiktighet. Under Tang Dynastin hade kineserna salt i teet, en tradition som fortfarande lever kvar i Mongoliet och Tibet. Saltet förhöjer teets aromer och balanserar de söta och bittra smakerna (det bittra slätas över och den söta smaken förstärks). Citrusfrukter av olika slag är vanligt som tillsats i te. Tex Earl Grey som smaksätts med den aromatiska oljan från frukten bergamott. Att hälla saft av citron eller apelsin i teet ändrar dock teets arom och smak och bör undvikas.

Lagring och hållbarhet

För att ditt te skall behålla sin fräschör skall du lagra det på ett torrt, svalt ställe i en lufttät förpackning. Starka dofter, fukt och hög värme påverkar ditt te och dess hållbarhet negativt.

Om du bevarar ditt te korrekt kommer det hålla många månader. Mighty Leaf Teas förpackningar är alltid märka med sista förbrukningsdatum. De förpackningar vi använder är framtagna för att bevara kvaliteten så bra som möjligt (cellofan och folieförpackningar som inte släpper in luft). Våra lösteförpackningar är återförslutningsbara och klädda med folie på insidan.

Vissa tesorter fungerar mycket bra och bör lagras, tex pu-er teer som mognar och blir mycket dyrbara med korrekt lagring (precis som vin). Många oolongteer och svarta teer kan också lagras, tex Keemun (Qi Men). Det finns även exempel på lagring av grönt te, tex gunpowder. Ju äldre te du kan servera dina gäster i Asien, desto mer vördnad visar du dem.

Mighty Leaf

Mighty Leaf Tea skapades med syftet återuppväcka traditionen att dricka te, göra den lättillgänglig för dagens moderna människor genom att erbjuda och utveckla teprodukter, banbrytande beträffande kvalitet och innovation.

Kontakta oss

info@mightyleaf.se

Twitter

Facebook